Q4ADHD

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ -> ΕΡΓΑ -> Q4ADHD

Δώσαμε εργαλεία, μεθόδους και καθοδήγηση σε φορείς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για να διασφαλίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).

  • Συγκεντρώσαμε βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από 6 χώρες της ΕΕ.

  • Αναπτύξαμε ένα Online Εργαλείο Αυτοαξιολόγησης, για να βοηθήσουμε τους παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης να ελέγξουν κατά πόσο προσβάσιμοι είναι προς τους μαθητές με ΔΕΠ-Υ.
    Το εργαλείο προσφέρει κατάλληλους γράφους (spider graphs) για την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την κατάλληλη ανατροφοδότηση βάσει των αποτελεσμάτων σας.

  • Αναπτύξαμε ένα Γλωσσάρι σχετικά με το ΔΕΠ-Υ και την προσβάσιμη εκπαίδευση σε 6 γλώσσες

  • Αναπτυξαμε δείκτες ποιότητας για τους παρόχους Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Αξιοποίησέ το:

Μπες σε αυτόν τον σύνδεσμο και αξιοποίησε όλα τα εργαλεία.

Για να υποστηρίξουμε την παροχή ποιοτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ανθρώπους με ΔΕΠ-Υ.

Στην Ευρώπη, πρόσφατες εκτιμήσεις απαριθμούν τα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΕΕΑ) σε 15 εκ. (EC2012) και περίπου το 5% των ηλικιών ≤18 του πληθυσμού να πάσχουν από Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας – ΔΕΠ-Υ (DSM-5®,2015). Μια διεθνής μελέτη υποστηρίζει ότι 50-60% των παιδιών και των εφήβων με ΔΕΠ-Υ θα συνεχίσουν να έχουν ΔΕΠ-Υ ως ενήλικες (Childhood predictors of adult ADHD, Lara Carmen, 2009).

Το project “Διασφάλιση ποιότητας σε Επαγγελματική Εκπαίδευση για μαθητευόμενους με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα” έχει αναγνωρίσει τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Περιορισμένη πρόσβαση σε πρώιμη και ακριβή διάγνωση της ΔΕΠ-Υ (στα σχολεία, στους χώρους εργασίας).
  • Γενικά αυτές οι διαταραχές δεν αντιμετωπίζονται με μία δια βίου μαθησιακή προσέγγιση: από το νηπιαγωγείο ως την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την εκπαίδευση ενηλίκων.
  • Περιορισμένος αριθμός ειδικευμένου προσωπικού για ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Έλλειψη Κρατικών Εκπαιδευτικών Προτύπων για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, παρόλο που νέα εκπαιδευτικά στάνταρντς είναι υπό διαμόρφωση.
  • Μειωμένη αναγνωρισιμότητα για το “τι είναι ΔΕΠ-Υ” καθώς και για τις υπάρχουσες ευκαιρίες υποστήριξης των μαθητευόμενων με ΔΕΠ-Υ και των οικογενειών τους. Οι πάροχοι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι ειδικοί και οι επαγγελματίες πρέπει να είναι πιο ενεργοί στο να παρουσιάζουν αυτές τις διαταραχές και να μοιράζονται πληροφορίες αναφορικά με ευκαιρίες υποστήριξης σε διαφορετικές χώρες.

Η κύρια συνέπεια αυτών των προβλημάτων είναι ότι οι μαθητευόμενοι με ΔΕΠ-Υ πολύ συχνά αφήνουν το σχολείο με λίγα προσόντα και τείνουν να είναι άνεργοι ή οικονομικά ανενεργοί.

Δεκάδες πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν στην αξιοποίηση των εργαλείων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Χρηματοδότηση

Το project χρηματοδοτείται από το ERASMUS+ PROGRAMME – KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices – Strategic Partnerships for vocational education and training, AGREEMENT NUMBER – 2016-1-BG01-KA202-023714