Νέα

News > SciFY Academy Event: Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές | Ο ρόλος της καινοτομίας και του ΑΙ

15 Οκτωβρίου 2024

SciFY Academy Event: Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές | Ο ρόλος της καινοτομίας και του ΑΙ

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, 19.00 – 21.00 στο Ιmpact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα)

Ελεύθερη Συμμετοχή – Απαραίτητη η εγγραφή

H Science for You — SciFY σας προσκαλεί στην εκδήλωση SciFY Academy “Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές” την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00, στο Ιmpact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα). Καθηγητές και Ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, καθώς και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής θα μας μιλήσουν για τις φυσικές καταστροφές & ανθεκτικότητα με απλά λόγια.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν κι ανοιχτή σε όλες κι όλους!
Στις εγγραφές θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο χώρος έχει περιορισμένες θέσεις.
Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης σε όσες κι όσους το επιθυμούν.

 

Κλείστε το δωρεάν εισιτήριό σας εδώ

 

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συζητήσουμε :

  • Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την πρόληψη;
  • Ποια η χρησιμότητα και η αξία των ενεργειών πρόληψης;
  • Πώς μπορεί να υποστηρίξει η τεχνολογία την πρόληψη, τη διάσωση και τη λήψη αποφάσεων (αισθητήρες, υπολογιστικά εργαλεία, Τεχνητή Νοημοσύνη);
  • Ποια μαθήματα πήραμε από προηγούμενες Φυσικές Καταστροφές;
  • Ποια νέα γενιά τεχνολογιών δημιουργείται μέσω της έρευνας & ανάπτυξης;

 

Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές και το περιεχόμενο:

Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών

Αρχικά, ο Δρ. Ιωάννης Μ. Δόκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, θα μας μιλήσει για την Ανάγκη Ολιστικής Προσέγγισης για την Ανθεκτικότητα σε Φυσικές Καταστροφές. Πιο συγκεκριμένα θα μας μιλήσει για:

  • Τη χρησιμότητα και την αξία των ενεργειών πρόληψης.
  • Την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την πρόληψη.
  • Την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στις ενέργειες πρόληψης ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ανθεκτικότητα μιας περιοχής.
  • Το παράδειγμα του Κέντρου Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας του ΔΠΘ ως μοντέλο επιστημονικής υποδομής υποστήριξης αποφάσεων για την πρόληψη φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Στέλιος Καρόζης, Εντεταλμένος Ερευνητής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” θα αναφερθεί στην Χρήση Υπολογιστικών Εργαλείων στην κλιματική ανθεκτικότητα κρίσιμων υποδομών. Πιο συγκεκριμένα θα μας μιλήσει: 

  • Για το πώς συνδυάζονται υπολογιστικά εργαλεία με στόχο τη βελτίωση διαδικασιών λήψης αποφάσεων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών (π.χ. πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία).
  • Παρουσίαση εφαρμογής για τον στρατηγικό σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε δήμους και κρίσιμες υποδομές (π.χ. Δήμος Αιγάλεω, Δήμος Μαραθώνα, Νοσοκομείο Νίκαιας “‘Άγιος Παντελεήμονας”).

Η Δρ. Έφη Μαρκουλάκη, Διευθύντρια Ερευνών στο Εργαστήριο αξιοπιστίας συστημάτων και βιομηχανικής ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, θα μας μιλήσει για την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα θα απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια η ανάγκη για έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων εστιών φωτιάς ώστε να είναι αποτελεσματική η αντιμετώπισή τους;
  • Πώς μπορεί να βελτιωθεί ο χρόνος ανίχνευσης και να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς;
  • Πώς μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη χωροθέτηση δικτύων αισθητήρων, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός δάσους, ή την παρουσία οικισμών και κρίσιμων υποδομών;
  • Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε βάσεις γεωγραφικών δεδομένων, αναλυτικά μοντέλα διασποράς της φωτιάς και ιστορικά κλιματολογικά στοιχεία;

Μαθήματα από προηγούμενες Φυσικές Καταστροφές

Εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔΑ) θα μας μιλήσουν διασώστες με εμπειρία από επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης, και συγκεκριμένα ο Δρ. Χάρης Γεωργίου, Επιστημονικός σύμβουλος, διασώστης (Sea/USAR), η κ. Αναστασία Ανδριοπούλου, Financial Manager κι ο κ. Αλέξης Βλαχόπουλος, Research Assistant. Στην ομιλία τους “Σύγχρονες τεχνολογίες ΑΙ στην Έρευνα & Διάσωση: Μαθήματα από πρόσφατες καταστροφές και οι προοπτικές για το μέλλον” θα αναφερθούν σε:

  • Μαθήματα από προηγούμενες καταστροφές (Μάνδρα/2017, Μάτι/2018, Θεσσαλία/2023, Τουρκία/2023 κλπ.)
  • Τρόποι που τεχνολογίες βασισμένες σε ΑΙ μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης (ασφάλεια, θύματα κ.λπ.)
  • Επόμενης γενιάς τεχνολογίες ΑΙ που αναπτύσσονται σε προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης (UAV/UGV, robotics, C3I, sensors)


Η SciFY Academy είναι μία ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You – SciFY, για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης. Ήδη, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι έχουν φτάσει τους 10.000+ και οι δράσεις συνεχίζονται!

Η SciFY, μέσα από την πρωτοβουλία SciFY Academy, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης. Επιθυμεί να φέρει κοντά ανθρώπους από τον χώρο της έρευνας, της γνώσης αλλά και της αξιοποίησης των τεχνολογιών, με πολίτες, φοιτητές/τριες και συναφείς επαγγελματίες. Σκοπός είναι να μάθουμε από το πρόσφατο παρελθόν και να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στο τώρα. Να ενημερωθούμε για τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις υπάρχουσες. Να εμπνευστούμε από τα επιστημονικά επιτεύγματα και να ρίξουμε λίγο ακόμα φως στο θέμα των φυσικών καταστροφών. Επίσης, να μάθουμε για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα από τους πλέον ειδικούς.

Σας περιμένουμε λοιπόν να συζητήσουμε μαζί το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα.

Δηλώσεις Δωρεάν Συμμετοχής: http://go.scify.gr/sfacIN47Tickets

Short Bios Ομιλητών: https://go.scify.gr/sfacIN47Speakers

Υπεύθυνη Διοργάνωσης:
Ναζελί Παπαδάκη: academy[at] scify [dot] org

Τελευταία νέα

15 Οκτωβρίου 2024

SciFY Academy Event: Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές | Ο ρόλος της καινοτομίας και του ΑΙ

4 Σεπτεμβρίου 2024

SciFY Academy Event: Υποστηρικτικές Τεχνολογίες και Αναπηρία

21 Αυγούστου 2024

INDEU – Το νέο έργο για την ενίσχυση της ψηφιακής συμπερίληψης στην ΕΕ

Δες όλα τα νέα