INDEU

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ -> ΕΡΓΑ -> INDEU

Μέσω του INDEU – Ψηφιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς στην ΕΕ έχουμε έναν βασικό στόχο: να επιτρέψουμε στους πολίτες να διαμορφώσουν το μέλλον του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Ένα μέλλον που «δεν αφήνει κανέναν πίσω».

Για να το πετύχουμε, επτά οργανώσεις από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται και αναζητούν απόψεις, προτάσεις και ανησυχίες των πολιτών μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία crowdsourcing. Οι χώρες που συμμετέχουν – Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Κροατία, Βουλγαρία και Ρουμανία – επιλέχθηκαν για την ποικιλομορφία τους, ιστορικά, οικονομικά και ψηφιακά.

Μέσα από το INDEU, περισσότεροι από 2.300 πολίτες από αυτές τις χώρες θα εκφράσουν τη γνώμη τους για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι βασικοί μας στόχοι είναι:

  • Να βοηθήσουμε τους πολίτες να κατανοήσουν πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές στην ΕΕ και πώς μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
  • Να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να προτείνουν λύσεις για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, επηρεάζοντας τις τις διαδικασίες χάραξης πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να ενισχύσουμε τη γνώση σχετικά με το crowdsourcing. Μια μέθοδο που μπορεί να κάνει τη δημοκρατία πιο ανοιχτή και συμμετοχική, αξιοποιώντας την τεχνολογία για τη συνεισφορά των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Με το INDEU, φέρνουμε τους πολίτες στο προσκήνιο και συμβάλλουμε σε έναν πιο δημοκρατικό και δίκαιο ψηφιακό μετασχηματισμό για όλους.

Χρηματοδότηση

Το έργο INDEU συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες (CERV) (Αριθμός επιχορήγησης 101147200)

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι απόψεις που εκφράζονται είναι μόνο του ή των συγγραφέων
και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η EACEA μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.

Το ψηφιακό χάσμα στην ΕΕ διευρύνεται, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρίες, τις ομάδες χαμηλού εισοδήματος και τον πληθυσμό των ηλικιωμένων.

Οι χώρες στο έργο παρουσιάζουν ποικίλα επίπεδα ψηφιακής προόδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συγκεκριμένες λύσεις σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ενώ η Ισπανία κατατάσσεται ψηλά στην ψηφιοποίηση (7η θέση), η Βουλγαρία και η Ρουμανία υστερούν (26η και 27η θέση). Επιπλέον, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στις ψηφιακές δεξιότητες εξακολουθούν να υφίστανται και στις έξι χώρες.

Με το INDEU αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις:

  • Ευαισθητοποιώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τις πολιτικές και τις προσδοκίες του ψηφιακού μετασχηματισμού σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
  • Παρέχοντας ένα βήμα στους πολίτες για την συν-διαμόρφωση των ψηφιακών πολιτικών χωρίς αποκλεισμούς.
  • Διασφαλίζοντας την ποικιλομορφία, την ισότητα, την ένταξη και την προσβασιμότητα στη χάραξη της ψηφιακής πολιτικής.
  • Ενισχύοντας τις τοπικές συνεργασίες με φορείς χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία θεσμών συμμετοχικής λήψης αποφάσεων.
  • Υποστηρίζοντας την ενσωμάτωση των προτάσεων που προέρχονται από τους πολίτες στην ατζέντα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ.

Το έργο βρίσκεται στο πρώτο διάστημα υλοποίησής του και η Crowdsourcing πλατφόρμα έχει ήδη ολοκληρωθεί, για να επιτρέψει στους πολίτες να μιλήσουν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://crowdsourcing.ecas.org/en

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:

  • Συμμετοχή πολιτών: Συμβολή από έξι χώρες σχετικά με τις προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού.
  • Αντίκτυπος πολιτικής: Ανάπτυξη και παρουσίαση προτάσεων στους τοπικούς και εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων για τη διασφάλιση της ψηφιακής ένταξης.
  • Ευαισθητοποίηση: Εκπαίδευση του κοινού και των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τις ψηφιακές πολιτικές.
  • Πλαίσιο παρακολούθησης: Δημιουργία πολιτο-κεντρικού πλαισίου για την παρακολούθηση της προόδου του ψηφιακού μετασχηματισμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
  • Θεσμική δέσμευση: Ανάπτυξη βιώσιμων συνεργασίων με τις τοπικές αρχές, αποδεικνύοντας την αξία του crowdsourcing στη χάραξη πολιτικής.
  • Διάχυση βέλτιστων πρακτικών: Εκδηλώσεις και διαδικτυακές εκπαιδεύσεις για τη διάχυση της γνώσης γύρω από το crowdsourcing και τη χάραξη πολιτικών.
  • Ενίσχυση συμμετοχής πολιτών: Ενδυνάμωση των ενδιαφερομένων μερών της ΕΕ στην ψηφιακή συμμετοχή, ενθαρρύνοντας την καινοτομία στη χάραξη πολιτικής έχοντας τους πολίτες στο επίκεντρο.