Βιοπληροφορική – Η γόνιμη συνεργασία δύο επιστημών

βιβλιοθηκη > Βιοπληροφορική – Η γόνιμη συνεργασία δύο επιστημών

 

Την Πεμπτη 26 Μαϊου η ομάδα της SciFY, διοργάνωσε με το INNOVATHENS Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ένα σεμινάριο, με θέμα την Βιοπληροφορική.

Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν από την Δρ Άρτεμη Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, μία εισαγωγή στον κόσμο της Βιοπληροφορικής, προκειμένου να γνωρίσουμε την “Γόνιμη συνεργασία δύο επιστημών”.

Αρχικά, η Δρ. Άρτεμις Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει στον χώρο της Βιοπληροφορικής. Επίσης, συζήτησε τις ερευνητικές και εφαρμοσμένες τάσεις που συνδέουν τους κόσμους της πληροφορικής και της βιολογίας.

Τέτοιες τάσεις αφορούν στη Νέας Γενιάς Γονιδιωματική ανάλυση (New Generation Sequencing), τη χρήση και πειραματική επαλήθευση της λειτουργίας των MicroRNAs, και την ανάλυση κειμένων βιολογικών ερευνών με τη χρήση Ανάλυσης Φυσικής Γλώσσας.

Επίσης, συζητήθηκε το πώς η βιοπληροφορική βοήθησε σε εργασίες σχετικές με π.χ. gene editing, αλλά και το πώς εργαλεία πληροφορικής διευκολύνουν διαδικασίες ανάλυσης και ανάκλησης γνώσης σχετικής με τη βιολογία και σύγχρονες θεραπείες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ Πέτρος Καλούπης όπου μας μίλησε για την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του, η οποία αφορά τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρώτο κοινωνικό δίκτυο με πρόσβαση για ΑμεΑ, το DisabledBook. Πρόκειται για ένα social media με σκοπό την διασύνδεση, εξυπηρέτηση και αλληλεπίδραση με όλες τις κοινωνικές ή εθελοντικές υπηρεσίες σε Ελλάδα ή στο Εξωτερικό.

Δείτε την συνέντευξη που έδωσε η ομάδα του DisabledBook στο CNΝ εδώ και για περισσότερες πληροφορίες για το DisabledBook εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά την Δρ. Άρτεμη Χατζηγεωργίου, τον κ Πέτρο Καλούπη, το INNOVATHENS και φυσικά όλους τους φίλους μας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση κάνοντας πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και ερωτήσεις και συνέβαλαν για ακόμη μία φορά στην πραγματοποίηση του οράματός μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!

Κατεβάστε την παρουσίαση εδώ. Για να ενημερώνεστε για τις επόμενες εκδηλώσεις της SciFY Academy μπορείτε να γραφτείτε εδώ.

 Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε πιο ενεργά στην ομάδα της SciFY, κάντε κλικ εδώ.