Επιχείρησε Κοινωνικά

βιβλιοθηκη > Επιχείρησε Κοινωνικά

 

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η ομάδα της SciFY, διοργάνωσε με το INNOVATHENS Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ένα ακόμη σεμινάριο και εργαστήριο, με θέμα την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Και αυτόν τον μήνα εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό κλάδο, φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και άτομα που θέλουν να δημιουργήσουν ή να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική επιχείρηση προσήλθαν στο INNOVATHENS για να παρακολουθήσουν την 15η SciFY Academy με θέμα: “Επιχείρησε Κοινωνικά | Social Impact: Κάνε τα πρώτα βήματα”.

Στην προτελευταία SciFY Academy για το 2016, βασική ομιλήτρια ήταν η κα Ματίνα Κανάκη, υποστηρικτής της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και από τα πλέον ενεργά άτομα στον χώρο εδώ και 20 χρόνια, όπου μας εισήγαγε στις έννοιες της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και τον κοινωνικό αντίκτυπο της. Το σεμινάριο ήταν χωρισμένο σε δυο ενότητες, στην παρουσίαση της κας Κανάκη και στο εργαστήριο, στο οποίο οι ίδιοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν την γνώση στην πράξη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τα βήματα της δική τους ιδέας μιας κοινωνικής επιχείρησης.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου και πολλές οι ερωτήσεις έθεσαν και στις δυο ενότητες.

Αρχικά, στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης, η κα Κανάκη παρουσίασε τους όρους, τις έννοιες και τις αξίες της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά της με την ιδιωτική επιχείρηση είναι η κοινωνική αποστολή της, ότι φέρει κάποιες αξίες ώστε να επιφέρει μια κοινωνική αλλαγή και ένα κοινωνικό αποτέλεσμα. Παράλληλα έχει διττό στόχο, την επίλυση κάποιου κοινωνικού προβλήματος αλλά και το κέρδος, καθώς εάν το προϊόν μείνει  στο στάδιο της ιδέας και δεν είναι αγοράσιμο, δεν θα είναι βιώσιμο. Από την άλλη ο στόχος μιας κοινωνικής επιχείρησης δεν θα πρέπει να είναι η κάλυψη νέων θέσεων αλλά η οριοθέτηση του κατάλληλου επιχειρηματικού μοντέλου.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε σε καλά και ουσιαστικά παραδείγματα κοινωνικών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα και εξωτερικό,  δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντας να επεξεργαστούν και να αναλύσουν τα πλαίσια μέσα στα οποία μια ιδέα μπορεί να μετασχηματιστεί σε μια αειφορική κοινωνική επιχείρηση.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας EMES (EMES European Research Netowork http://emes.net/) με ειδίκευση σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, οικονομίας και κοινωνικής συμμετοχής,  σε εκδόσεις του έχει ασχοληθεί με την ιδανική Κοινωνική Επιχείρηση, όπου μεταξύ άλλων έχει πολυεταιρικότητα, δημοκρατική λήψη αποφάσεων, έλεγχο κατανομής των κερδών με σκοπό το μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο.

Το δεύτερο και κυριότερο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στο εργαστήρι δημιουργίας μια υποθετικής κοινωνικής εταιρίας. Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε υποομάδες και με την καθοδήγηση της κ. Κανάκη και των συνεργατών της, είχαν την ευκαιρία να σχεδιάσουν μια κοινωνική εταιρία και να εφαρμόσουν αυτά που είχαν μάθει. Ακολουθώντας έξι βασικά βήματα, άρχισαν να αναπτύσσουν την δική τους κοινωνική πρωτοβουλία, λύνοντας μέσα από την συζήτηση και τη καθοδήγηση  των πεπειραμένων συμβούλων(mentors), απορίες που σχετίζονται με τα πρώτα βήματα δημιουργίας μιας κοινωνικής επιχείρησης.

Λόγω περιορισμένου χρόνου η κ. Κανάκη επικεντρώθηκε περισσότερο στο οικονομικό και διαχειριστικό κομμάτι δημιουργίας μιας εταιρίας, καθώς, σύμφωνα με την παρουσίαση της εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες δυσκολίες βιωσιμότητας της Ελληνικής Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Συνοπτικά, τα έξι βασικά βήματα δημιουργίας και λειτουργίας μιας Κοινωνικής Εταιρίας είναι:

  1. Σύντομη περιγραφή: Της ιδέας ή της υπηρεσίας.
  2. Προσδιορισμός Προϊόντος: χαρακτηριστικά, ανταγωνιστές, ιδιαιτερότητες.
  3. Προσδιορισμός Αγοράς: στόχος, target group, εμπόδια εισόδου στην αγορά, τρόποι επίλυσής τους.
  4. Marketing Plan: “4 Ps” (Product, Place, Price, Promotion / Προϊόν, Τοποθέτηση, Τιμή, Προώθηση) Η τοποθέτηση της Επιχείρησης στην Αγορά(ανάλογα με το προϊόν) και με βάση αυτή διαφοροποίηση της τιμής. Πώς γίνεται η Προώθηση του Προϊόντος, Πως θα διαφημιστεί.
  5. Διοίκηση & Οργάνωση: Περιγραφή της Λειτουργία της, Ποιοι  είναι οι άνθρωποί της (ρόλοι,αρμοδιότητες), Τι Εγκαταστάσεις έχει και χρειάζεται.
  6. Οικονομική Πρόβλεψη: Ποιες είναι οι επενδύσεις, και τα έξοδα λειτουργίας, Ποιο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να καλυφθούν τα έξοδα, Ποιο είναι το σημείο ισορροπίας(Break Even Point).

Μέσα από την ενημερωτική πύλη για τις δράσεις των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για το θέμα http://koinsep.org/

Ευχαριστούμε θερμά την Κα Ματίνα Κανάκη, τους συνεργάτες της, το INNOVATHENS και φυσικά όλους όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ενεργά στο εργαστήριο αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης κάνοντας πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και ερωτήσεις και κυρίως επειδή συνέβαλαν για ακόμη μία φορά στην πραγματοποίηση του οράματος μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!

Για να ενημερώνεστε για τις επόμενες εκδηλώσεις της SciFY Academy μπορείτε να γραφτείτε εδώ.