“Για τα άτομα χωρίς αναπηρία, η τεχνολογία παρέχει ευκολίες. Για τα άτομα με αναπηρία, η τεχνολογία παρέχει δυνατότητες πραγματοποίησης.”
Mary Pat Radabaugh, Director of IBM National Support Center for Persons with Disabilities
Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου η ομάδα της SciFY, διοργάνωσε στο χώρο του INNOVATHENS Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ένα σεμινάριο, αφιερωμένο στις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες.
Πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν τον Καθηγητή Γεώργιο Κουρουπέτρογλου, επικεφαλής του Εργαστηρίου Προσβασιμότητας & Τεχνολογιών Φωνής, υπεύθυνο της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Τομέα Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, μαζί με την κα Καλλιόπη Λάππα, εργοθεραπεύτρια, Πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και Επιστημονική Συνεργάτιδα για τη οργάνωση και λειτουργία χώρων Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στο Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» και στη ΜΑΦ του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», να μας εισάγουν στο χώρο των υποστηρικτικών τεχνολογιών.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Κος Αριστοτέλης Παναγόπουλος, εργοθεραπευτής στο ΠΙΚΠΑ κάνοντας μία εισαγωγή για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, όσον αφορά τον τομέα των υποστηρικτικών τεχνολογιών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο καθ. Γεώργιος Κουρουπέτρογλου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε hardware & software εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
- Να αυξήσουν ή να κρατήσουν σταθερές τις λειτουργικές ικανότητες ενός ατόμου
- Να επιτρέψουν την επικοινωνία με άλλα άτομα
- Να προσφέρουν βοήθεια στην οπτική και γλωσσική λειτουργία..
Επιπλέον έγινε αναφορά στη νομοθεσία και στις πολιτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για τα άτομα με αναπηρίες σε θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης. Επίσης, οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη βιβλιοθήκης με δωρεάν λογισμικά εφαρμογών υποστηρικτικής τεχνολογίας, τη συλλογή mΑθηνά.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου η κα Καλλιόπη Λάππα μας περιέγραψε πόσο σημαντικό είναι να παρέχεται η υποστήριξη των βοηθητικών τεχνολογιών το συντομότερο δυνατό στα άτομα που την έχουν ανάγκη. Επιπλέον αναφέρθηκε στην έλλειψη παιχνιδιών για τυφλά παιδιά και στη σημαντική προσπάθεια της SciFY για την υλοποίηση του LEAP.
Έγινε αναφορά στην αξία της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ του ενδιαφερόμενου, των μελών της διεπιστημονικής ομάδας, της οικογένειας και των φροντιστών. Στο τέλος της ομιλίας η κα Λάππα, αναφέρθηκε στο FeIRd, μία συσκευή που αναπτύχθηκε από τη SciFY και μοιράστηκε δωρεάν σε 100 άτομα με αναπηρία στα άνω άκρα και μας περιέγραψε την αλλαγή που έφερε στη καθημερινότητα ενός από τους νεαρούς χρήστες της, του φίλου Αλέξανδρου.
Ευχαριστούμε θερμά τη Σοφία, τη Μαρία, τον Θανάση και τη Μαργαρίτα, τους διερμηνείς από τον Πολυχώρο-Κιβωτός που εθελοντικά μετέφρασαν την ομιλία στη νοηματική γλώσσα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας.
Κατεβάστε την παρουσίαση του καθ. Κουρουπέτρογλου εδώ.
Κατεβάστε την παρουσίαση της κας Καλλιόπης Λάππα εδώ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση της 8ης SciFY Academy εδώ.
Για να ενημερώνεστε για τις επόμενες εκδηλώσεις της SciFY Academy μπορείτε να γραφτείτε εδώ.