Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου η ομάδα της SciFY , διοργάνωσε με το INNOVATHENS Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, το πρώτο σεμινάριο της φετινής χρονιάς με θέμα τα Big Data (Μεγάλα Δεδομένα). Πάνω από 120 άτομα παρακολούθησαν τους: Dr Κωνσταντίνο Τσακαλώζο και Dr Γιώργο Γιαννακόπουλο να μας εισάγουν στο χώρο των Μεγάλων Δεδομένων.
Αρχικά, την εκδήλωση άνοιξε ο κος Βασίλης Γιαννακόπουλος, διευθυντής μάρκετινγκ της SciFY, ο οποίος παρουσίασε, τη δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, πλατφόρμα υποστηρικτικής τεχνολογίας της SciFY, για άτομα με αναπηρίες Talk and Play. Το πρωτότυπο αυτό σύστημα έχει αναπτυχθεί με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιτρέπει σε συνανθρώπους μας που έχουν κινητικά προβλήματα και ταυτόχρονα προβλήματα εκφοράς λόγου: να επικοινωνήσουν, να ακούσουν μουσική, να δουν ταινίες και να παίξουν ειδικά παιχνίδια που ενισχύουν τις δεξιότητές τους, βοηθώντας στην πιο γρήγορη αποκατάστασή τους.
Δείτε την παρουσίαση του κ Βασίλη Γιαννακόπουλου εδώ: http://go.scify.gr/sfacIN13PrVG
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Dr Κωνσταντίνος Τσακαλώζος, ο οποίος αφού αρχικά αναφέρθηκε στην αρχή των μεγάλων δεδομένων, τόνισε το λόγο του να ασχοληθεί κάποιος με τα μεγάλα δεδομένα. Τα δεδομένα που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση αυξάνονται όσο μεγαλώνει η ίδια, επίσης είναι εύκολο να συγκεντρώσει κανείς μεγάλη ποσότητα δεδομένων. Οι συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας όμως, δεν είναι εφαρμόσιμες σε τέτοιου είδους και μεγέθους δεδομένα. Έτσι, είναι αναγκαία η αξιοποίηση της τεχνολογίας των μεγάλων δεδομένων, από τις επιχειρήσεις, για να επεξεργαστούν τα, συνεχώς, αυξανόμενα δεδομένα τους αποτελεσματικά, παράγοντας γνώση που θα οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία τους.
Υπάρχουν, λύσεις (Big Data Software) οι οποίες είναι συχνά περίπλοκες, απαιτούν εκπαίδευση του προσωπικού και δεν είναι αρκετά εύχρηστες. Αυτό που χρειάζονται, ουσιαστικά, μας λέει ο κος Τσακαλώζος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, η μοντελοποίηση και υλοποίηση των λύσεων που χρειάζονται.
Παρουσιάστηκε έπειτα η πλατφόρμα Juju της Canonical. Ένα οικοσύστημα που παρέχει την δυνατότητα να στήσεις εύκολα υποδομές συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων διαχείρισης μεγάλων δεδομένων. Στο Juju μπορείς να υλοποιήσεις εφαρμογές (charms) σε οποιαδήποτε γλώσσα (Puppet, Ansible, Bash, Python, Java), να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές που έχουν υλοποιήσει άλλοι μέσα από μια πλούσια συλλογή, να συνεργαστείς με άλλους παρόχους μέσω του community. Δείτε την παρουσίαση του Dr. Κωνσταντίνου Τσακαλώζου εδώ: http://go.scify.gr/sfacIN13PrKT
Έπειτα, συνέχισε ο Dr Γιώργος Γιαννακόπουλος, μιλώντας για την εφαρμογή των μεγάλων δεδομένων σε πληθώρα περιπτώσεων, από τα social media, την βιοπληροφορική μέχρι και τη συντήρηση σε ανεμογεννήτριες! Τόνισε πως τα μεγάλα δεδομένα δεν είναι μόνο τα “πολλά” δεδομένα, δηλαδή ο όγκος τους δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό τους. Χαρακτηριστικά δεδομένων ενδεικτικά ενός προβλήματος “μεγάλων δεδομένων” είναι επίσης η ταχύτητα αλλαγής των δεδομένων, η ποικιλία μορφών και τρόπων που αυτά συναντώνται, η δυνατότητα να επαληθεύσεις τα δεδομένα και η αξία που παράγεται από αυτά (επιτρέποντας δράση). Αναφέρθηκε, ακολούθως, στο Πρόγραμμα Big Data Europe [1], ένα διεθνές έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, που φέρνει 16 οργανισμούς από 10 Ευρωπαϊκές χώρες σε μία συνεργασία για το μέλλον των “μεγάλων δεδομένων” στην Ευρώπη. Οι 7 πιλότοι ανάπτυξης του έργου είναι ευθυγραμμισμένοι με τις κοινωνικές προκλήσεις του χρηματοδοτικού πλαισίου Horizon 2020 [2] και είναι, πιο συγκεκριμένα: 1) Φαρμακολογία, 2) Οινολογία, 3) Ενέργεια(ανεμογεννήτριες), 4) Εκτίμηση κυκλοφοριακών συνθηκών, 5) Κλίμα, 6) Κοινωνικές Επιστήμες και 7) Ασφαλείς Κοινωνίες.
Δείτε την παρουσίαση του Dr. Γιώργου Γιαννακόπουλου εδώ: http://go.scify.gr/sfacIN13PrGG
Πηγές:
[2]http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/societal-challenges
Για να ενημερώνεστε για τις επόμενες εκδηλώσεις της SciFY Academy μπορείτε να γραφτείτε εδώ.