Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις Νανοτεχνολογίες; Είμαστε ασφαλείς απέναντι σε αυτό το νέο trend; Υπάρχουν ηθικά όρια; Πως μπορεί να ωφελήσει τον Πολιτισμό μας η Νανοτεχνολογία;
Αυτά τα ερωτήματα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο 2ο σεμινάριο της σειράς Νανοτεχνολογίας που διοργανώσαμε στο πλαίσιο της δράσης SciFY Academy, για να μην ψάχνουμε την αλήθεια μέσα στις ανακρίβειες.
Συγκεκριμένα ο Prof. Κωνσταντίνος Χαριτίδης, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Προηγμένων, Σύνθετων, Νάνο Υλικών και Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μας μίλησε σχετικά με:
Το πεδίο της Νανο-ασφάλειας και την περίπτωση της Νανο-τοξικολογίας
Την Ανάλυση Κύκλου Ζωής και την Εκτίμηση Κινδύνου στη Νανοτεχνολογία
Τη Νανο-ηθική: Προς μία κοινωνικά αποδεκτή νανοτεχνολογία
Στη συνέχεια ο Dr. Ιωάννης Καρατάσιος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, προσέγγισε το θέμα από μία πιο πρακτική πλευρά και μας περιέγραψε πρακτικές εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στον τομέα του Πολιτισμού αλλά και τρόπους αξιοποίησης της σε σχετικά πεδία.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε σε ερευνητές, επαγγελματίες και φοιτητές σε τομείς όπως τεχνολογία, πολιτισμός, βιολογία, πληροφορική και άλλων θετικών αλλά και θεωρητικών επιστημών. Όπως κάθε μήνα η εκδήλωση ήταν ανοιχτή σε όσες και όσους ενδιαφέρονταν για τις νέες τεχνολογίες και την επιστήμη.
Η SciFY, το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το INNOVATHENS powered by Samsung, πραγματοποίησαν την 31η SciFY Academy με θέμα, “Νανοτεχνολογίες: Απειλή ή Ευκαιρία για την Κοινωνία & τον Πολιτισμό”, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, στις 19:00, στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (χώρος διεξαγωγής: INNOVATHENS powered by Samsung – Αεριοφυλάκιο 2, Γκάζι, Αθήνα).