Νέα

News > Μαθαίνοντας αστρονομία… μέσα από το παιχνίδι!

23 Νοεμβρίου 2018

Μαθαίνοντας αστρονομία… μέσα από το παιχνίδι!

Πώς φέρνεις τους μαθητές κοντά σε μια συναρπαστική επιστήμη, η οποία παγκοσμίως αναπτύσσεται αλματωδώς, αλλά στην Ελλάδα έχει σταματήσει να διδάσκεται; Μα φυσικά, πυροδοτώντας την περιέργειά τους, την εκπληκτική αυτή δύναμη μάθησης! Και φυσικά, μέσα από το παιχνίδι και με συνεργασίες με καινοτόμους φορείς…

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το “The Moondiver Xperience”, το νέο μας παιχνίδι αστρονομίας για smartphones και tablets, το οποίο δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone στο πλαίσιο του προγράμματος STEMpowering Youth.

Η πρώτη υποδοχή
Το παιχνίδι κυκλοφόρησε πριν λίγες μόνο ημέρες και ήδη μετρά χιλιάδες downloads με εξαιρετικές κριτικές. Παράλληλα, αναπτύξαμε εξαιρετικές συνεργασίες: σημαντικοί επιστημονικοί και εκπαιδευτικοί φορείς αλλά και ομάδες ερασιτεχνών αστρονόμων μας ενημέρωσαν ότι θα το εντάξουν στις εκπαιδευτικές τους δράσεις!

Τι ακριβώς είναι το παιχνίδι;
To “The Moondiver Xperience” είναι ένα παιχνίδι γνώσεων που διατίθεται δωρεάν μέσα από το Google Play για συσκευές android. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Γυμνασίου και στόχο έχει να κινήσει το ενδιαφέρον για την αστρονομία με παιγνιώδη τρόπο.

Το παιχνίδι αξιοποιεί υπέροχα γραφικά (της illustrator Λέλας Στρούτση), υποβλητικό ήχο και μπλέκει έντεχνα το φαντασιακό με το πραγματικό στοιχείο για να δημιουργήσει μία εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Τι μαθαίνουν τα παιδιά με το παιχνίδι;
Το παιχνίδι αναπτύσσει γνώσεις, δεξιότητες και περιέργεια. Βοηθά τα παιδιά να μάθουν για το διάστημα και το ηλιακό μας σύστημα (για τον Ήλιο, τους πλανήτες, να αποκτήσουν μία αίσθηση για τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών…). Να καταλάβουν τις φάσεις της Σελήνης. Για τις πρώτες αλλά και τις σύγχρονες αποστολές στη Σελήνη. Για μετεωρίτες και κομήτες. Αντιλαμβάνονται πως καταρρίπτονται με έξυπνο τρόπο αντιεπιστημονικές θεωρίες (π.χ. flat earth).

Στους γρίφους δώσαμε έμφαση στο να καταλάβουν “τάξεις μεγέθους”, να κινήσουμε την περιέργεια και τον θαυμασμό, όχι να μείνουμε στη στεγνή λεπτομέρεια.

Με το παιχνίδι βοηθούνται στην ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων και υπολογισμών για να οδηγήσουν το σκάφος τους (κατανόηση σχέσης απόστασης/απόδοσης κινητήρα) κλπ. Καταλαβαίνουν την ανάγκη συνεργασίας της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Και ίσως τα βοηθά να γυρίσουν το κεφάλι τους στον ουρανό με μία νέα ματιά, γεμάτη περιέργεια…

Ποιος μπορεί να το αξιοποιήσει;
Οποιοσδήποτε! Το παιχνίδι αποτελεί ένα ελεύθερο εκπαιδευτικό εργαλείο για όλους. Ήδη χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Το “The Moondiver Xperience” βρίσκεται στο νέο curriculum των δωρεάν εξωσχολικών εργαστηρίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που στόχο έχουν να καλλιεργήσουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη των μαθητών, ενώ παράλληλα φιλοδοξούν να εισάγουν την καινοτομία στις σχολικές αίθουσες απομακρυσμένων περιοχών της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, συζητάμε με φορείς εγνωσμένου κύρους (όπως την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών), αλλά και με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων την αξιοποίηση του παιχνιδιού στις εκπαιδευτικές δράσεις τους.

Ταυτότητα έργου
Το παιχνίδι “The Moondiver Xperience” δημιουργήθηκε από τη SciFY στο πλαίσιο του προγράμματος STEMpowering Youth του Ιδρύματος Vodafone. Στη δημιουργία του συνέβαλαν ο Εκπαιδευτικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και η Ελληνογερμανική Αγωγή.

Τελευταία νέα

16 Ιουλίου 2024

Νοητική ενδυνάμωση ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας: Το έργο Pharaon

10 Απριλίου 2024

«Φοιτητές Φυσικών Επιστημών: Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη!»

2 Απριλίου 2024

ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Δες όλα τα νέα