Νέα

News > Environment & Innovation: Καινοτομία για Βιώσιμη Ανάπτυξη Θεματική: Ενέργεια

20 Σεπτεμβρίου 2023

Environment & Innovation: Καινοτομία για Βιώσιμη Ανάπτυξη Θεματική: Ενέργεια

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 στις 19:00-21:00
Ελεύθερη Συμμετοχή – Απαραίτητη η εγγραφή

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SciFY Academy, η SciFY σας προσκαλεί στην 1η εκδήλωση της σειράς “Environment & Innovation” που θα έχει ως θεματική την “Ενέργεια”, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, στις 19:00 που θα πραγματοποιηθεί στο Innovathens (Πειραιώς 100 Γκάζι, 11854 Αθήνα). Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, ερευνητές και φοιτητές στους τομείς της πληροφορικής, του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών.

 

Κλείστε το δωρεάν εισιτήριο σας εδώ

 

Η SciFY μέσα από αυτήν την σειρά εκδηλώσεων (Οκτώβριος 2023 – Δεκέμβριος 2023) φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης φέρνοντας κοντά εκπροσώπους της Πληροφορικής και του Περιβάλλοντος. Σκοπός είναι να  ενημερώσει και να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους των κλάδων αυτών ώστε να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για:

  • στο πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει θετικά αποτελέσματα,
  • ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας και ποια τα όριά της,
  • ποιος ο ρόλος του ανθρώπου και των κοινωνιών.

Σε αυτήν την πρώτη εκδήλωση όπου εστιάζουμε στην Ενέργεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέες τεχνολογίες, πρακτικά εργαλεία και τρόπους επίτευξης της βιωσιμότητας τόσο σε επίπεδο κρατών, βιομηχανίας αλλά και ατομικό.

 

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Αρχικά η Καθ.  Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & στο Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων (EAERE), Πρόεδρος UN SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe, η οποία στην ομιλία της θα μας:

  • Παρουσιάσει τον Παγκόσμιο Κόμβο Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
  • Ενημερώσει για τις δράσεις δικτύωσης που στόχο έχουν την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης μέσω της επιστήμης.
  • Μιλήσει για το πως διεπιστημονικές ομάδες χρησιμοποιούν δεδομένα, γνώσεις και τεχνολογίες ώστε να συνταχθούν κρατικά σχέδια δράσης που σχετίζονται με την βιωσιμότητα.
  • Εξηγήσει για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνει μία χώρα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κλιματικής ουδετερότητας και κλιματικής ανθεκτικότητας.
  • Παρουσιάσει επιταχυντές τεχνολογίας και καινοτομίας (technology accelerators) καθώς και πρακτικά παραδείγματα των παραπάνω δράσεων.

Έπειτα, η Δρ. Μαρία Αγγελική Χατζηγιαννάκου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Έρευνας στην Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (ReSEES), θα αναφερθεί:

  • Σε Μοντέλα Ολοκληρωμένης Αξιολόγησης (Integrated assessment models – IAMs) τα οποία παρέχουν πληροφορίες για τις πολιτικές σχετικά με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές και τα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Στις δυνατότητες και στον ρόλο των συγκεκριμένων μοντέλων για τη διαμόρφωση βιώσιμων οδών για τον Παγκόσμιο Κόμβο Κλίματος (Global Climate Hub).

Τέλος, ο Δρ. Στέλιος Καρόζης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος- Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών, θα μας μιλήσει:

  • Για την χρήση υπολογιστικών εργαλείων (π.χ. Τεχνητής Νοημοσύνης) για την παραγωγή και επεξεργασία περιβαλλοντικών μεταβλητών με στόχο την βελτίωση διαδικασιών αναφορικά με την ενέργεια και συνολικότερα του περιβάλλοντος.
  • Για τον συνδυασμό μεθοδολογιών, μοντέλων και τεχνικών με στόχο ολοκληρωμένων εργαλείων υποβοήθησης λήψης αποφάσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τέλος, ο Δρ. Γεώργιος Λούκος, διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ, στην ομιλία του θα παρουσιάσει:

  • Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την προσαρμογή στην ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη του net-zero.
  • Τους τομείς εστίασης καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Τον Κόμβο Καινοτομίας του ΔΕΔΔΗΕ και ενδεικτικών δράσεων του.
  • Την πρωτοβουλία του εταιρικού Sandbox για την επιτάχυνση της καινοτομίας.
  • Εμβληματικά ευρωπαϊκά έργα έρευνας και καινοτομίας στα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει.

Η SciFY Academy είναι μία ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Science For You – SciFY, για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης. Ήδη, μέχρι τώρα οι ωφελούμενοι έχουν φτάσει τους 10.000+ και οι δράσεις συνεχίζονται.


Δηλώσεις Δωρεάν Συμμετοχής: https://www.eventora.com/el/Events/44SFAcademy

Facebook Event: http://go.scify.gr/sfacIN44FBEvent
Πρόγραμμα εκδήλωσης: http://go.scify.gr/sfacIN43Progr
Ομιλητές: https://go.scify.gr/sfacIN43Speakers

Δελτίο Τύπου Εκδήλωσης: http://go.scify.gr/sfacIN43PR

Υπεύθυνες Διοργάνωσης
Ναζελί Παπαδάκη: academy[at] scify [dot] org, 211 400 4192
Δέσποινα Χαλβατζή: dchalvatzi [at] scify [dot] org, 211 400 4192
Περισσότερες πληροφορίες για SciFY: www.scify.org

Τελευταία νέα

13 Δεκεμβρίου 2024

Φοιτητές Φυσικών Επιστημών: Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη!

29 Οκτωβρίου 2024

Μία ακόμα διάκριση της SciFY σε εθνικό επίπεδο!

15 Οκτωβρίου 2024

SciFY Academy Event: Τεχνολογία & Φυσικές Καταστροφές | Ο ρόλος της καινοτομίας και του ΑΙ

Δες όλα τα νέα