Νανοτεχνολογίες (Κύκλος Σεμιναρίων)

βιβλιοθηκη > Νανοτεχνολογίες (Κύκλος Σεμιναρίων)

 

  • Εφαρμογές που αλλάζουν τη ζωή μας (;)
  • Απειλή ή Ευκαιρία για την Κοινωνία & τον Πολιτισμό
  • Νανοτεχνολογία & Τεχνητή Νοημοσύνη: Η μεγάλη σύνθεση

Το κλείσιμο της 4ης χρονιάς SciFY Academy αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα θέμα πολυσυζητημένο αλλά και πολύ ενδιαφέρον, τις Νανοτεχνολογίες. Έτσι λοιπόν διοργανώσαμε μία σειρά παρουσιάσεων, εξετάζοντας κάθε φορά το θέμα και από διαφορετική σκοπιά.

“Νανοτεχνολογίες & Εφαρμογές που αλλάζουν τη ζωή μας (;)” ήταν το πρώτο θέμα της σειράς όπου η Δρ. Ελένη Μακαρώνα, Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ο Δρ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Νανοϋλικών) μας σύστησαν στον κόσμο της Νανοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα μάθαμε για τις μέχρι στιγμής εφαρμογές της καθώς και το πώς χρησιμοποιείται σε τομείς όπως η φαρμακολογία, η τεχνολογία υλικών, το περιβάλλον κα.

Το δεύτερο σεμινάριο είχε θέμα την συσχέτιση της Νανοτεχνολογίας με την Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Πιο αναλυτικά στην εκδήλωση με θέμα: “Νανοτεχνολογία Απειλή ή Ευκαιρία για την Κοινωνία & τον Πολιτισμό” ο Prof. Κωνσταντίνος Χαριτίδης, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Προηγμένων, Σύνθετων, Νάνο Υλικών και Νανοτεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Dr. Ιωάννης Καρατάσιος, Ερευνητής του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μας διαφώτισαν σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, την ασφάλεια, τα ηθικά όρια καθώς και τα οφέλη που έχει να προσφέρει η Νανοτεχνολογία σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Τέλος, η σειρά μαθημάτων για την Νανοτεχνολογία έκλεισε με το μέλλον αυτής της επιστήμης την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο τρίτο σεμινάριο με θέμα: “Νανοτεχνολογία & Τεχνητή Νοημοσύνη: Η μεγάλη σύνθεση” ομιλητές ήταν ο Δρ. Βασίλης Κωνσταντούδης, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” καθώς και ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Συνιδρυτής της SciFY και Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου παρουσίασαν πως μπορούν να συνδυαστούν τα δύο αυτά μεγαλύτερα trends των νέων τεχνολογιών και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης σύνθεσης.

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσιάσεις, το υλικό αλλά και τα video των εκδηλώσεων εδώ. Για να μην χάσετε κανένα SciFY Academy μπορείτε να εγγραφείτε εδώ ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για τα επόμενα σεμινάριά μας.

Ευχαριστούμε θερμά το INNOVATHENS καθώς και όλους εσάς όπου συμβάλλατε στην πραγματοποίηση του οράματος μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!