Τεχνητή Νοημοσύνη & Δεδομένα στη Δημοσιογραφία

βιβλιοθηκη > Τεχνητή Νοημοσύνη & Δεδομένα στη Δημοσιογραφία

 

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε με πλήθος κόσμου από κλάδους όπως η Τεχνολογία, η Πληροφορική, η Δημοσιογραφία κλπ για μία ακόμα ακαδημαϊκή χρονιά στο INNOVATHENS ξεκινώντας τον νέο κύκλο σεμιναρίων SciFY Academy. Η SciFY Academy για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Δεδομένα ως εργαλεία και το πως αξιοποιούνται σε διάφορα επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στον ρόλο και τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Τον Σεπτέμβριο, στο 1ο μέρος της σειράς, η 24η SciFY Academy είχε θέμα: “AI & Data in Journalism” εστιάζοντας στη Δημοσιογραφία όπου και μάθαμε πως ένας δημοσιογράφος μπορεί να κάνει καλύτερη και ταχύτερη έρευνα αξιοποιώντας ανοιχτά δεδομένα με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αρχικά ο Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος, από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μας μίλησε για το έργο της Google DNI OpJ που έχει ως στόχο να ενισχύσει την επαναχρησιμοποίηση των ανοικτών οικονομικών δεδομένων μέσω της διευκόλυνσης της αναζήτησης και της πρόσβασης στην αρχική πηγή των δεδομένων.

Έπειτα ο Δρ. Γεώργιος Πετάσης, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και CEO της Intellitech ΙΚΕ μας παρουσίασε εφαρμοσμένα παραδείγματα (YourDataStories Project) ώστε να μπορούμε να έχουμε οπτικοποίηση και ανάλυση ανοικτών κυβερνητικών δεδομένων, με στόχο την κατανόησή τους και την αξιοποίησή τους για σκοπούς διαφάνειας και καταπολέμησης διαφθοράς.

Τέλος ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, CTO της SciFΥ ΑΜΚΕ και ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος μας ανέλυσε πως μία εφαρμογή (NewSum) μπορεί να αποτελεί λύση για την εξαγωγή περιλήψεων από πολλές πηγές και χιλιάδες ειδήσεις, με τρόπο που να επιτρέπει γρήγορη και αποδοτική ενημέρωση, πάντα με αναφορά στις πηγές, διατηρώντας τη δυνατότητα επαλήθευσης. Μάλιστα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή, το NewSum, δουλεύει ανεξάρτητα γλώσσας, ενδυναμώνει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο ώστε ο αντίκτυπος να είναι πολλαπλάσιος.

Μπορείτε να δείτε όλες τις παρουσίασεις της εκδήλωσης εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά το INNOVATHENS καθώς και όλους εσάς όπου συμβάλλατε για ακόμη μία φορά στην πραγματοποίηση του οράματος μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!