Νεύτων: η Δύναμη του Θεού

βιβλιοθηκη > Νεύτων: η Δύναμη του Θεού

 

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, η ομάδα της SciFY διοργάνωσε μαζί με  το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και το INNOVATHENS Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, την 16η SciFY Academy, όπου έγινε προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, παραγωγής Ιδρύματος Ευγενίδου και σκηνοθεσίας Πάνου Ανέστη “Νεύτων, Η Δύναμη του Θεού” και ακολούθησε συζήτηση με συντελεστές του ντοκιμαντέρ και ερευνητές του “ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος”.

Σε κλίμα Χριστουγεννιάτικο και εορταστικό, στην τελευταία SciFY Academy για το 2016, προσήλθαν φοιτητές, νέοι ερευνητές, αλλά και άτομα που ήθελαν να μάθουν για τη ζωή και το έργο του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα, για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ “Νεύτων, Η Δύναμη του Θεού”  και να συμμετάσχουν, στην συζήτηση σχετικά με τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους επιστήμονες και ερευνητές, την αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία και τρόπους για την καλύτερη διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

 

Αρχικά, την εκδήλωση άνοιξε ο Dr Γιώργος Γιαννακόπουλος, ο οποίος μίλησε για την σύμπραξη του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και της SciFY και παρουσίασε μερικά έργα που έχουν προκύψει από την συνεργασία αυτή, όπως το Newsum και ο PServer.

Έπειτα, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τη συνοδεία ποπ-κορν. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον όλων παρακολουθώντας το εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ αφού είχαμε την ευκαιρία να δούμε πτυχές του έργου και της προσωπικότητάς τους λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό.

Μετά το τέλος της προβολής, ακολούθησε  η συζήτηση. Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τους : Dr Γιώργος Γιαννακόπουλος Τεχνικός Διευθυντής στην SciFY & Ερευνητής στο  Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Λήδα Αρνέλλου Διδάκτωρ Επικοινωνίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημήτρης Πετάκος Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Ανέστης σεναριογράφος/σκηνοθέτης, Ιστορικός των επιστημών και Υπ. Διδάκτωρ στο τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ και Βασίλης Κωνσταντούδης Φυσικός, Διδάκτωρ, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Σχετικά με τα στερεότυπα που υπάρχουν για τους επιστήμονες και τους ερευνητές ακόμη και στις μέρες μας η κα Λήδα Αρνέλλου ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του David Gijbels. Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ πήγε σε σχολεία και είπε στα παιδιά να ζωγραφίσουν έναν επιστήμονα σε μια λευκή κόλλα. Αυτό που ζωγράφισαν τα παιδιά ήταν έναν άνθρωπο με γένια, άσπρη ρόμπα και γύρω αντικείμενα όπως δοκιμαστικούς σωλήνες, σκελετό, βιβλία, υπολογιστή, την αλυσίδα DNA. Έχει επαναληφθεί από τότε, το ίδιο, σε ηλικίες 5-19 ετών σε διάφορες χώρες του κόσμου και αυτό που παρατηρείται είναι πως όλα τα παιδιά, όποιας ηλικίας, σε όλον τον κόσμο, ζωγραφίζουν τα ίδια.

Ακόμη, οι ομιλητές μεταξύ άλλων, σχετικά με το πώς μας επηρεάζουν τα στερεότυπα, ανέφεραν πως οι εικόνες μας επηρεάζουν. Η επιστήμη εκλαμβάνεται ως κάτι εκτός κοινωνίας. Τα παιδιά δεν θέλουν να γίνουν επιστήμονες γιατί τους δυσκολεύει. Υπάρχει ακόμη και σήμερα η ιεραρχία μεταξύ των επιστημονικών κλάδων.

Σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη, η Λήδα Αρνέλλου ανέφερε πως πάντα ο επιστήμονας αποτυπώνεται ως άντρας και αν είναι γυναίκα το έχει ζωγραφίσει γυναίκα. Στην ταινία, ο ρόλος της γυναίκας είναι πιο ψυχαναλυτικός, ανέφερε ο Πάνος Ανέστης, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, καθώς η μητέρα του Νεύτωνα τον εγκατάλειψε και επέστρεψε μετά από χρόνια έχοντας κι άλλα παιδιά.

 

Σε ερώτηση πως βλέπουν τον εαυτό τους οι επιστήμονες μέσα στην κοινωνία, ο κ. Βασίλης Κωνσταντούδης, προτιμώντας τον όρο ερευνητής από τον όρο επιστήμονας, ανέφερε ως μαθητή. Ο οποίος πρέπει να αφήσει την αλαζονεία και τον εγωϊσμό και να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Τόνισε πως πρέπει να γίνει πιο κοινωνιοκεντρική η επιστημονική μεθοδολογία. Ο Dr Γιώργος Γιαννακόπουλος πρόσθεσε πως το ερευνητικό κέντρο είναι μια κοινότητα, όπως κάθε κοινότητα, με ιδιαιτερότητες, πολιτική, περιβάλλον εργασίας.

Στη συνέχεια της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη καλύτερης σύνδεσης της επιστήμης με την κοινωνία. Η συνεργασία και αλληλεπίδραση με άλλες ειδικότητες και χώρους της κοινωνίας. Ένα παράδειγμα που ανέφερε η κ. Λήδα Αρνέλλου είναι το zoonivesre στο οποίο δίνεται η δυνατότητα σε όλους να συμμετάσχουν σε μια έρευνα ή να κάνουν την δική τους. Επίσης, ο κ.Πετάκος ιστορικά ανέφερε πως καλύτερη τεχνογνωσία είχαν οι ίδιοι οι αγρότες, οι ψαράδες, οι επαγγελματίες γενικά σε έναν τομέα, παρά οι ερευνητές που προσπαθούσαν να δουν τον τομέα τους. Ο Dr. Γιαννακόπουλος ακόμη, τόνισε πως είναι λάθος να πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, χωρίς να ρωτάμε αυτούς που έχουν το πρόβλημα. Χρήζουν σεβασμού οι ιδιαιτερότητες μιας κοινωνίας και είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται οι πραγματικές τις ανάγκες και όχι να δημιουργούνται ανάγκες.

Καταλήγοντας, ο κ.Πετάκος τόνισε πως ευθύνη του επιστήμονα είναι να μελετάει σωστά. Η κ.Αρνέλλου ανέφερε επίσης, πως το διαδίκτυο αποτελεί έναν ωκεανό πληροφοριών στον οποίο υπάρχει και παραπληροφόρηση, επομένως είναι αναγκαία η ύπαρξη εργαλείων, κριτηρίων για να ελέγχονται γεγονότα από διάφορες πηγές και στο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και συντελεστές του ντοκιμαντέρ που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, το INNOVATHENS και φυσικά όλους όσους ήρθαν κάνοντας πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και ερωτήσεις και κυρίως επειδή συνέβαλαν για ακόμη μία φορά στην πραγματοποίηση του οράματος μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!

Για να ενημερώνεστε για τις επόμενες εκδηλώσεις τηςSciFY Academy μπορείτε να γραφτείτε εδώ.