Διδάσκουμε Αστρονομία χρησιμοποιόντας Ψηφιακά Εργαλεία

βιβλιοθηκη > Διδάσκουμε Αστρονομία χρησιμοποιόντας Ψηφιακά Εργαλεία

Μία μοναδική εμπειρία είχαν την δυνατότητα να ζήσουν οι συμμετέχοντες της 26ης SciFY Academy με θέμα “Teaching Astronomy using Digital Tools” την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο INNOVATHENS. Ερευνητές, εκπαιδευτικοί και φοιτητές θετικών επιστημών και κυρίως της Αστροφυσικής καθώς και άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα θέματα της Αστρονομίας παρευρέθηκαν σε αυτήν τη διαδραστική εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η SciFY – Science For You μαζί με τη SciCo – Science Communication.

Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν πώς μπορούμε να διδάξουμε Αστρονομία στην ψηφιακή εποχή και να φέρουμε ξανά τους μαθητές στην επιστήμη που τους επιτρέπει να ονειρεύονται; Έτσι είχαμε την ευκαιρία να παρέχουμε συγκεκριμένες ιδέες, πρακτικούς τρόπους και ψηφιακά εργαλεία στους δημιουργικούς εκπαιδευτικούς της χώρας, ώστε να συμβάλουμε στη διάχυση του ενδιαφέροντος για την Αστρονομία.

Αρχικά η SciFY και συγκεκριμένα ο Βασίλης Γιαννακόπουολος μας παρουσιάσε εκπαιδευτικά παιχνίδια που έχουμε δημιουργήσει με θέμα την Αστρονομία: το νέο δωρεάν εκπαιδευτικό παιχνίδι αστρονομίας για tablets και smartphones “The Moondiver Xperience”, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ζωντανά κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Στη συνέχεια ο κος Βασίλης Γιαννακόπουλος μας παρουσίασε και 2 ακόμα παιχνίδια Αστρονομίας μέσα από την πλατφόρμα Memor-i Studio, όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει εύκολα το δικό του εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Έπειτα η SciCo έφερε τους συμμετέχοντες σε επαφή με βιωματικές αλλά και ψηφιακές μεθόδους διδασκαλίας που αφορούν την εξερεύνηση του διαστήματος. Παρουσίασαν εκπαιδευτικές πλατφόρμες όπου και ενημερώθηκαν για παιχνίδια, ψηφιακά σενάρια διερευνητικής μάθησης και citizen science projects για την εισαγωγή των μαθητών στο συναρπαστικό κόσμο των ερευνητών της Αστρονομίας. Επίσης οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες, με τη χρήση εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) όπου και είδαν τρισδιάστατα το ηλιακό μας σύστημα και εξερεύνησαν τον κόκκινο πλανήτη.

Μπορείτε να δείτε τις παρουσίασεις των ομιλητών καθώς και το video της εκδήλωσης εδώ.

Ευχαριστούμε θερμά το INNOVATHENS και τη SciCo καθώς και όλους εσάς όπου συμβάλλατε για ακόμη μία φορά στην πραγματοποίηση του οράματος μας για την ελεύθερη διάχυση της γνώσης!